Новости из прошлости

Нова књига Београдског центра за људска права Новости из прошлости – знање, незнање, употреба и злоупотреба историје производ је истраживања које је Београдски центар за људска права спровео у оквиру пројекта који финансира Делегација Европске уније у Републици Србији. У реализацији пројекта обављено је обимно истраживање јавног мнења о томе како грађани виде прошлост (националну и општу историју), себе и друге у њој, као и то како формиране предрасуде и погрешне информације утичу данас на њихово расуђивање и доношење одлука.

Књига садржи текстове који указују на резултате истраживања, заблуде грађана о неким историјским догађајима, улогу медија и елита у учењу историје и стварању заблуда или дилема код грађана.

У првој фази реализације пројекта Београдски центар за људска права, у сарадњи са агенцијом за истраживање јавног мнења IPSOS Strategic Marketing и тимом историчарки осмислио је и обавио истраживање јавног мнења о познавању историје и ставовима грађана према догађајима из прошлости. Група еминентних историчара, политоколога, психолога, етнолога и антрополга утврдила је листу најчешћих заблуда у широкој јавности. Ова листа била је основ упитника за анкету која је спроведена на самом почетку пројекта.

Циљ пројекта је да допринесе смањивању заблуда у разумевању прошлости и да на тај начин покуша да утиче на мењање будућности Србије и региона чија је судбина често била вођена политичким одлукама и друштвеним проблемима заснованим на погрешној перцепцији историјских догађаја. Намера Београдског центра није да истражи ставове јавности о прошлости и да трага за њиховим пореклом и узроцима већ да покуша да замени ставове засноване на митовима чињеницама о прошлости. Сведоци смо тога да је историја често злоупотребљавана и коришћена за постизање политичких циљева, подршку владајућим снагама, очување националног идентитета, поноса и самопоуздања а не као извор објективних знања и проверених чињеница о прошлости.

Пројекат је првенствено намењен онима који могу да утичи на мишљење других тако што ће им отворити нова питања, предочити други угао гледања, и тако их убедити да преиспитају своје ставове о историји. Циљна група овог пројекта су професори историје али и других друштвених предмета у основним и средњим школама. Планирано је више заједничких конференција и састанака с њима  како би се размотрили историјски догађаји око којих има највише заблуда у широј јавности и међу ученицима. Идеја је да ће овај дијалог утицати да и сами професори унапредити предавања и утицати да се збалуде које постоје неутралишу. Наравно, најважнија циљна група су сами грађани.

Пројекат би требало да води помирењу, бољем разумевању других народа, посебно мањина и јачању демократских институција, владавини права и поштовању људских права.

Књигу у електронском облику можете преузети овде.

Дубравка Стојановић, Колико Срби знају о историји, Емисија „Пешчаник“, Радио Б92,19.11.2010. године
I део  II део

Извор: Београдски центар за људска права
Прилагодио: Настава историје

Advertisements
  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s