Две сестре на престолу

 Zoja i Konstantin pored Isusa Hrista

Зоја и Константин поред Исуса Христа

Аутор: Радивој Радић

Царством су једно време владале сестре Зоја и Теодора. Када је Зоја други пут ступила у брак, имала је педесет шест година. Међутим, ни у овом браку није досегла срећу о којој је одвајкада маштала

Када је Зоја други пут ступила у брак, имала је педесет шест година. Међутим, ни у овом браку Зоја није досегла срећу о којој је одвајкада маштала и којој је сада са страшћу зрелих година толико стремила. Нови владар Царства, иначе оболео од епилепсије, убрзо је занемарио царицу, која је од њега била много старија, и ухватио се у коштац с тешком болешћу која је све више напредовала.

Да би њена невоља била још већа, опрезни и немилосрдни евнух Јован Орфанотроф, царев старији брат, зазирући од Зојине непредвидиве ћуди, држао је царицу у некој врсти кућног притвора.

Нашавши се у ситуацији коју до тада није искусила, Зоја се наоружала стрпљењем и љубазношћу. И, показало се, није се преварила.Најпре је неуспешно покушала да отрује евнуха Јована Орфанотрофа, што је само додатно погоршало њен ионако незавидан положај на двору. У међувремену, још млад Михаило IV схватио је да неће дуго поживети, и решава да раскошну царску одору замени смерном, црном, монашком ризом. Када је чула ту вест, царица Зоја, у којој није била угашена љубав према несрећном цару, одбацивши дворску етикецију и отмене манире, отрчала је у манастир у којем је Михаило IV управо примио монашки завет.

Међутим, скрхан епилепсијом и мрачног расположења, Михаило је имао само једну жељу – да умре на миру. Због тога је прилично хладно одбио да прими жену која га је толико волела, али која је умногоме допринела његовој несрећи.У међувремену, евнух Јован Орфанотроф се побринуо за наследника престола. Избор је пао на његовог сестрића Михаила, лакомисленог и лепушкастог младића који је био незнатног порекла. Младог Михаила су, на инсистирање Јована Орфанотрофа, усвојили царски супружници Михаило IV и Зоја. При том се стари евнух, оличење лицемерја и аморалности, није либио да пред царицом падне на колена и моли је, истичући да ће она бити истински господар Византијског царства. А Зоја је, осетљива на ласкање и задовољна што најљући непријатељ пузи пред њеним ногама, пристала да усвоји младог Михаила, сада цара Михаила V (1041-1042).

Међутим, нови император, кога су по некадашњем занимању његовог оца погрдно називали Калафат (занатлија који учествује у изградњи или поправци бродова), преценио је своје снаге и одмах је, на најгори начин, „наградио“ оне који су га довели на трон Константина Великог. Он је сместа протерао ујака, и тиме је евнух Јован Орфанотроф заувек сишао са историјске позорнице. У његову одбрану нико није устао, јер је био веома неомиљен у Цариграду.

Ипак, следећи корак који је предузео коштао је Михаила В престола. Понесен безобзирном незахвалношћу, он је Зоју отерао на Принчевска острва, архипелаг који се налази недалеко од Цариграда. Тамо су јој цареви људи одсекли косу и спремали за монахињу.

Међутим, у Цариграду је дошло до пометње, јер су били повређени како осећање легитимности, тако и династичко осећање житеља престонице. На цариградске улице изашао је велики број озлојеђених људи и чули су се громки покличи незадовољства: „Поломићемо кости Калафату! Нећемо Калафата за цара! Хоћемо нашу мајку Зоју!“

Видевши да је враг однео шалу, млади цар је наредио да се Зоја одмах врати са Принчевских острва.Ипак, ни овај очајнички маневар није могао да му донесе спас. Да би некако умирио узбуђену гомилу, Михаило V је Зоју довео у царску ложу на Хиподрому и показао је присутнима. Међутим, ефекат је за василевса био сасвим поражавајући и вратио му се као бумеранг.

Када је народ Цариграда видео своју царицу и мезимицу онако „монашки“ ошишану и у скромној одећи монахиње, просто је подивљао и преплашеног цара засуо кишом каменица. За Михаила V више није било спаса. Он је 21. априла 1042. године ухваћен, ослепљен и отеран у један удаљени манастир.

После ових драматичних догађаја, изнова се поставило питање упражњеног византијског престола. Најпре су две сестре, Зоја и Теодора, скоро два месеца заједнички владале Царством. Било их је интересантно видети како скупа седе на царском престолу. Али, и оне и њихови најближи сарадници били су свесни да то није право решење за Византију пошто су нови спољнополитички заплети захтевали сигурну и чврсту руку на кормилу државе.

Поново је требало да се Зоја уда, будући да је Теодора такву великодушну понуду тврдоглаво одбијала. И ускоро, у јуну 1042, у шездесет четвртој години живота, времешна царица се удала и трећи пут, овог пута за угледног аристократу Константина Мономаха, који је постао нови владар Византијског царства.

И новом цару Константину IX Мономаху (1042-1055), као и Зоји, од које је био млађи више од двадесет година, ово је био трећи брак. Старој царици се историја поновила – занемарио ју је и трећи муж! Но, под теретом година, она се морала помирити с том непријатном чињеницом и са љубавницама свог, показало се, последњег мужа.

Године 1050. царица Зоја је у седамдесет другој години завршила свој дуги и бурни живот. Била је саткана од веома противречних особина, позитивних и негативних, али у њеном случају тако уклопљених да је, упркос свим слабостима, недоличностима и, није претерано рећи, скандалима, она била омиљена код становништва Цариграда.

ШМИНКАЊЕ МОЗАИКА

У цркви свете Софије у Цариграду сачуван је мозаик на којем су приказани царица Зоја и њен трећи муж Константин IX Мономах, а између супружника налазио се Исус Христос. Међутим, ако се само овлаш погледа, открива се да ту нешто није у реду и да је дошло до занимљиве „интервенције“. Очигледно је на мозаику првобитно био представљен цар Роман III Аргир, први Зојин муж. У међувремену, његова глава замењена је главом Константина IX.

Извор: Вечерње новости
Прилагодио: Настава историје

  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s