Дочек Нове године на српском двору пре једног века

(Краљ Петар I Карађорђевић 1911. године, фото: 27mart.net)

У Политици од 31. децембра 1910. године, поводом дочека 1911. године, објављен је чланак под називом „Нова Година у Двору – Како се у Двору дочекује Нова Година“, који преносимо у целости

Увек се нарочито свечано дочекује у Двору Нова Година. Облик те свечаности јесте дворски бал, који се увек даје у очи Нове Године и на који се позива по неколико стотина лица. Између осталог ту су сви чланови дипломатског кора, сви министри, председник Народне Скупштине, председник Државног Савета итд.

Бал почиње у 10 часова. У велику салу на првом спрату, где су већ сви гости на окупу, улази у то време Краљ, а музика свира Српску Химну. После кратког поздрава Краљ отвара бал на тај начин, што изабере једну од госпођа и са њом поведе Србијанку. У свима случајевима до сада та је госпођа била г-ђа Пашићка.

После тога игра се наставља до поноћи. У поноћ се, кад пукне мали дворски топ, наједном погасе све сијалице и одмах понова све запале. То је знак да је Нова Година дошла.

У великој сали тада завлада тишина. Краљ се окрене свима гостима и гласно им, у кратком говору, пожели срећну нову годину. Затим се повлачи у мали салон са стране, који се сучељава са салоном у коме су дипломате.

Први честита Краљу Нову Годину доајен дипломатског кора. Затим редом остали дипломате, па чланови владе и онда остали гости. То траје кратко време, а после се сви врате у велику салу и разиђу по ходницима и салонима где је приређена закуска.

Како је гостију врло много, то је врло тешко распоредити их. Зато свакоме још у позивници стоји назначено где је одређено место за њега: у зимској башти, по ходницима или у салону.

За Краља, дипломатски кор, владу и нарочито позване личности постављено је у побочном великом салону.

После закуске већина долази понова у салу где се продужи игра.

Извор: Дигитална Народна библиотека Србије
Приредио: Настава историје

Advertisements
  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s