Прослава Божића на српском двору пре једног века

„Божић у Двору – Како Краљ Петар прославља празник Христовог рођења“ – чланак објављен у Политици 24. децембра 1910. године

(Стари двор – Престона дворана у приземљу, фото: royalfamily.org)

Велики хришћански празник Христовог рођења који скоро са истоветним обичајима слави цео српски народ, од јадранских обала и Пеште до Искре и Солуна, прославиће се на свечан начин и у двору Краља Петра.

Краљ Петар се спрема да дочека тај празник исто онако као и његови поданици. Он пости као и они, врши све божићне обичаје као и они, и кад на први дан Божића рано изјутра буду пошли полаженици да честитају празник, и да пожеле добро кући у коју ступају, кренуће се полаженик и Краљевом Двору.

Официри београдског гарнизона на Бадњи дан по подне у свечаној поворци и са музиком на челу иду у Кошутњак и тамо секу два бадњака. Један од тих бадњака носи се у Официрски Дом а други у Двор. Краљу доносе божићње дрво четворица: један редов, један подофицир и два официра.

Њих дочекује у дворском трему Краљ Петар и онда сви заједно уносе бадњак у салон, ону велику дворану која се налази у приземљу новог двора с лица Краљ Миланове улице. Ту у камину већ букти велика ватра на коју се полаже бадњак и прелива вином. Кад пламен захвати дрво, онда Краљ на једну од бадњакових гранчица набада јабуку и после тога прихвата нарочито спремљено сито са орасима које разбаца у сва четири угла дворане. Пошто се разбаца и сламе, настаје послужење.

Краљ, који иначе устаје врло рано, дочекује божићну зору на ногама. Тада, чим се сване, долази Краљу као полаженик један питомац Војне Академије, кога Краљ задржава као свога госта на ручку. У 8 часова изјутра Краљ одлази у цркву, а око 10 часова већ је поново у Двору и ту прима честитања од дворског часништва, пред подне одлази те честита празник Митрополиту, председнику Владе и председнику Народне Скупштине.

Божић се у Двору и ако свечано проводи ипак скромно. И скоро једина раскош тога дана јесте божићње прасе, које се коље и у најсиромашнијим српским кућама. Ове године проћи ће божићни празници у двору и још тише но обично јер је Принцеза Јелена у Италији код тетке краљице Јелене, а Престолонаследник Александар на лечењу у Француској, тако ће Краљ провести Божић само са Краљевићем Ђорђем и Принцем Павлом.

Сваке године Краљу честитају Божић васељенски патријарх, јерусалимски патријарх, руски цар и црногорски краљ. Сем тога стижу честитке из свих крајева Српства.

Извор: Дигитална Народна библиотека Србије
Приредио: Настава историје

  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s