Ретко познат медвед

Теодор Рузвелт је једини човек који је добио Нобелову награду у посредовању за мир и Конгресну медаљу части за покретање рата.

Родио се 1858. у напредној њујоршкој трговачкој породици; Рузвелт је био болешљиво дете. Да би му појачао отпорност организма, отац му је наметнуо животни стил који су чиниле напорне вежбе и непрекидна активност. Након кратке каријере узгојитеља стоке и органа реда у Националном парку Бедлендс у Дакоти, Рузвелт се вратио у Њујорк и ушао у политику; на послетку га је председник Вилијем Мекинли именовао за помоћника секретара у морнарици.

Када је 1898. почео рат Сједињених Америчких Држава са Шпанијом, Рузвелт је организовао јединицу са јахачима, која је била позната под именом Сурови јахачи. Његови храбри подвизи на Куби су му донели националну славу, помогли му да буде изабран за гувернера државе Њујорк и донеле му медаљу части (постхумно, 2001).

Theodore Roosevelt as Rough Rider with Clifford Berryman's bear.

Карикатура Клифорда Беримана – Рузвелт као Сурови јахач са младунчетом медведа
(Фото: http://www.americaslibrary.gov)

Све ово је Рузвелту обезбедило номинацију за место потпредседника током Мекинлијеве кандидатуре на листи Републиканске партије. Мекинли бива убијен 1901. па је Рузвелт у четрдесет трећој години постао најмлађи председник Сједињених Америчких Држава.

Као председник, од 1901. до 1909. године, Рузвелт је у великој мери проширио улогу председничке канцеларије, створио већи део важних програма за заштиту околине на савезном нивоу и кроз Конгрес прогурао главне законске акте о заштити потрошача и борби против монопола. Често је цитирао афричку пословицу: „Говори тихо и носи велики штап са собом.“

Нашао је времена и да пише књиге, лови, истражује Амазон, сачини једноставнији систем за изговарање (који се није „примио“) и позајмио своје име једној од најпопуларнијих дечијих играчака, медведу.

Рузвелт је умро у шездесетој години од зачепљења крвних судова срца. „Смрт је морала да одведе Рузвелта у сну, јер би, да је био будан, морала да се бори са њим“, рекао је потпредседник Томас Маршал.

Извор: Е. Сас, С. Виганд, Смешна историја света, Београд, 2010, 306.
Приредио: Настава историје

Advertisements
  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s