Прикази

Поштоваоци историје,

У циљу размене искустава и популаризације историјске науке, сајт Настава историје поставља категорију Прикази.

Довољно је да на овој страни као коментар оставите своју препоруку – кратак приказ књиге, чланка, филма или другог садржаја са историјском тематиком.

Коментар треба да садржи:
1. име аутора и назив дела;
2. кратак приказ;
3. име и презиме аутора приказа.

Укључите се!
Настава историје

 1. #1 од стране nastavaistorije 24/10/2014 - 11:07

  Роберт Такарич, Траже се паметни детективи за откривање историје (издање ЕДУКЕ из Београда, едиција „Мала слова“)

  Добитник књижевне награде НЕВЕН за 2013. годину.

  Образложење жирија у саставу Владимир Јеленковић (председник жирија), Мила Станојевић Бајфорд, Тијана Тропин и Владимир Андрић:

  „Аутор књиге послужио се занимљивим поступком у конципирању своје најновије и необичне књиге. Младим читаоцима Роберт Такарич нуди занимљиве приче из историје – од почетка рачунања времена, преко фараона – господара старог Египта, атинског војника Филипидеса као првог маратонца, старогрчког позоришта и отмице Сабињанки, па све до прича о Београду под Римљанима, римским царевима који су се родили на тлу Србије и о коначном паду Римског царства. Међутим, у свакој од његових десетак прича, препуних историјским чињеницама и зачињених бројним занимљивостима, крије се грешка коју млади и паметни детективи, љубитељи историје, треба да открију. Овако замишљена књига, постаје активно помоћно наставно средство које код деце развија мишљење и мотивише их да са посебном пажњом и форензичарском прецизношћу открију погрешне детаље, вешто скривене у добро одабраном историјском штиву. Укратко, аутор је за своје младе читаоце осмислио сјајан пут до освајања најважнијег циља – стицања функционалног знања.
  Значајан допринос Такаричевој књизи даје њен визуелни идентитет, пажљиво одмерен и веома добро укомпонован са текстом ове оригиналне историјске читанке. Дизајн Марија Лампића, вешто допуњен илустрацијама Младена Анђелковића, са једне стране фактографски прецизан, али истовремено исколажиран у духу модерног визуелног мишљења, блиског и лако препознатљивог младим читаоцима, књигу „Траже се паметни детективи за откривање историје“ чини целовитим и маштовито осмишљеним издавачким подухватом.“

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s