ТВ емисија „Арт зона: Рат и плакат 1914-1918“ (РТС, 2016)

У Великом рату плакат је био најутицајнији и најраспрострањенији медиј масовне комуникације, најделотворније оруђе „уметности убеђивања“. Као плод вишегодишњег истраживања и ангажовања филолога и комуниколога, оснивача Института за историју оглашавања, Владимира Чеха, крајем 2014. године, у оквиру програма обележавања стогодишњице Првог светског рата, у Музеју примењене уметности у Београду, приређена је изложба „Рат и плакат: од 1914. до 1918“.

На истом месту, ове године, представљен је наставак његовог истраживања у домену улоге плаката у Великом рату. Изложба „Жене, рат и плакат: од 1914. до 1918.“ и стручни скуп са темом „Утицај Великог рата на друштвени положај жене“, чије су учеснице биле реномирани истраживачи из земље и иностранства, оспоравају уврежен став да је рат „мушка ствар“, указујући на чињеницу да су мушкарцима после ратова подизани споменици, а да су уствари жене, и за време и после ратова, одржавале и подизале разрушени свет.

У емисији посвећеној овом подухвату говори филолог и комуниколог, оснивач Института за историју оглашавања, Владимир Чех, као и учеснице стручног скупа, историчарке из Србије др Ана Столић и проф. др Љубинка Трговчевић, затим, др Серпил Атамаз из Турске и др Мелани Морен Пелетие из Канаде, и антрополошкиња проф. др Светлана Слапшак.

Уредник и аутор емисије: Данијела Пурешевић
Режија: Марко Шотра
Продукција: РТС
Година: 2016.

Извор: РТС – Културно-иметнички програм – Званични канал
Приредио: Настава историје

  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s